Definitief ontwerp inrichting Luitstraat, Spinetstraat, Lyrastraat, Schalmeistraat, Henri Dunantstraat en Citerstraat
Het definitieve ontwerp is klaar van de inrichting van de Luitstraat, Spinetstraat, Lyrastraat, Schalmeistraat, Henri Dunantstraat en Citerstraat. De meerderheid van de bewoners koos toen voor de woonerfvariant. We hebben een aantal zaken aangepast aan het vorige ontwerp.
• In de oneven zijde van de Citerstraat planten we geen bomen, maar ecolommen. Er kunnen geen bomen komen door de kabels en leidingen die in de grond liggen. Een ecolom is een kolom begroeid met klimplanten en een nestkast.
• Het ontwerp van de openbare ruimte rondom de D’Groene Citer is toegevoegd. Dit is gebaseerd op de inbreng van de bewoners en de direct omwonenden.
• We kappen alle bomen in de Henri Dunantstraat op één boom na. De bomen in de Henri Dunantstraat hebben onvoldoende kwaliteit om ze te behouden. Deze ene boom verplaatsen we.
• Het voetpad in de Luitstraat loopt nu aan de kant van de school.
• We hebben de opstelplaatsen voor de rolcontainers nog iets aangepast.
• Het groenontwerp is verder uitgewerkt. Hierdoor is de plek van de bomen nog iets aangepast. Ook is beter te zien hoe groot de bomen worden.
• De plek van de lantaarnpalen is nog iets aangepast.
Ontwerp per straat
Wat er veranderd is aan het vorige ontwerp per straat, leest u op de volgende pagina's.
• Ontwerp Citerstraat
• Ontwerp Henri Dunantstraat
• Ontwerp Luitstraat
• Ontwerp Lyrastraat en Schalmeistraat
• Ontwerp Spinetstraat
Aanpassingen door klimaatverandering en rekening houden met de natuur
Dit gebied is gevoelig voor wateroverlast. Om ervoor te zorgen dat de straten tijdens hevige regenbuien bereikbaar blijven, moeten we maatregelen nemen. Daarnaast verwachten we dat veel straten te maken krijgen met overlast die wordt ervaren tijdens periodes van extreme hitte. Met deze twee zaken houden we rekening in het ontwerp. Dit doen we bijvoorbeeld door grondverbetering, opslag van water onder de weg en in het groen en het planten van bomen, zodat er schaduw is.
Bomen
We willen zoveel mogelijk van de gezonde volwassen bomen laten staan. Toch kan het voorkomen dat we moeten kappen. Op sommige plekken waar nu bomen staan, moeten we graven om het riool te kunnen vervangen. In de nieuwe groenstroken planten we verschillende bomen terug: dit is beter voor de natuur en voorkomt uitbraken van boomziektes. Nieuwe bomen planten we met voldoende ruimte om te groeien. In smalle straten kunnen we daardoor geen of minder bomen planten. We bieden alle bewoners een gratis boom aan voor in de voortuin! Zo zorgen we ervoor dat de smalle straten ook mooi groen worden en dat er schaduw is.
Parkeerplaatsen in de nieuwe inrichting
We hebben een parkeeronderzoek laten doen. We hebben gekeken hoeveel auto’s er geparkeerd staan en hoeveel plekken er beschikbaar zijn in heel Wheermolen-Oost. Aan de hand van dit parkeeronderzoek is gekeken hoeveel parkeerplaatsen er eventueel bij moeten komen of weg kunnen. In dit deelgebied zijn er net voldoende parkeerplaatsen. Aangezien er meer woningen komen bij de Henri Dunantstraat breiden we het aantal parkeerplaatsen uit.
Openbare verlichting
Alle verlichting vervangen we voor Ledverlichting. We ontwerpen zo dat er overal gelijkmatige verlichting is. De verlichtingssterkte wordt hoger dan nu en het licht lijkt ook witter, waardoor er een hogere sociale veiligheid is. Dit geeft alleen ook meer licht in huis.