Banner Banner

Wheermolen-Oost duurzaam de toekomst in

We maken Wheermolen-Oost gezonder. Niet alleen door groen en sportmogelijkheden toe te voegen, maar ook door de wijk zo duurzaam mogelijk te maken. Op deze pagina leest u wat Intermaris en de gemeente doen aan het verduurzamen van de wijk èn wat u zelf kunt doen.

Wat doet het project Wij Wheermolen?


Isoleren van flats

Intermaris renoveert alle hoge flats in de wijk. De flats worden niet alleen mooier, maar ook duurzamer. Ze krijgen betere isolatie en dubbelglas. Goed voor de portemonnee en voor het milieu.

 

Duurzaam bouwen

De nieuwe gebouwen worden zoveel mogelijk gemaakt van duurzame materialen, zoals hout. Sommige krijgen een groene gevel. Op de platte daken komen zonnepanelen en groen. Aan de gevel komen nestkasten voor vogels en vleermuizen.

 

Nieuw rioolsysteem

Hemelwater en vuil water worden straks gescheiden opgevangen. Regenwater komt in de sloot terecht. Alleen het vuile water hoeft gezuiverd te worden. Dat bespaart veel energie.

 

Groene wijk

We richten de straten zo groen mogelijk in. Hierbij houden we rekening met de natuur, de klimaatverandering, en de wensen van de bewoners. Zo komt er wateropvang, diervriendelijke oevers, planten die goed zijn voor vogels insecten, maar ook plekken om elkaar te ontmoeten en om te bewegen.

 

Wat kunt u zelf doen?

Huis isoleren

Heeft u een koopwoning? Dan kunt u hulp krijgen bij het isoleren van uw huis. Op 14 november organiseerden we daar een informatieavond voor.

 

Tochtvrij maken van uw woning

Ontvangt u energietoeslag? Dan kunt u een pakket krijgen met isolerende materialen. Zo kunt u uw energierekening verlagen. Op de website van gemeente Purmerend leest u daar meer over.

 

Deel uw spullen en gooi geen eten weg

In onze buurt staan verschillende buurtkastjes en een buurtkoelkast. Hierin kunt u etenswaren zetten die nog goed zijn, maar die u over heeft. Een buurtgenoot kan dit eten eruit halen. Zo zorgen we voor elkaar. 
Heeft u de minibiebs wel eens gezien? Hier kunt u boeken inzetten die u heeft gelezen en een leuk boek uithalen van iemand anders. Dat scheelt geld en is beter voor het milieu. 

 

Op onderstaand kaartje ziet u de locaties van deze deelmogelijkheden.

verschillende locaties aangegeven op de plattegrond van de wijk

Tuin vergroenen

Veel steen en kunstgras in de tuin hebben negatieve gevolgen op de omgeving. In de zomer is het heter, en met hevige buien kan het water nergens heen. Planten helpen zelfs onze lucht schoner te maken en dempen geluid. En, groen is goed voor je humeur! Ook voor de vogels en de bijen is er in een kale tuin niets te halen. Terwijl die ook nuttig zijn voor ons. Vogels eten ongewenste plaagdieren en bijen bestuiven planten die ons voeden. En zo zijn er nog wel meer beesten en planten die helpen onze wereld leefbaar te houden voor ons. 


In de droge periodes de planten water geven? Neem een regenton. Er zijn tegenwoordig verschillende maten en modellen, voor iedere smaak of stijl wel iets. En bedenk: groter is beter! Hoe meer je zelf opvangt, hoe minder drinkwater je nodig hebt om je tuin ook in de zomermaanden mooi te houden. Kijk voor meer informatie over duurzaam tuinieren op de website van Milieu Centraal.

 

En op een balkon dan? Ook daar kan je vergroenen. Let er wel op dat de planten goed tegen droogte kunnen. Er valt meestal minder regen op een balkon. En kijk hoeveel zonlicht ze nodig hebben.

 

Ook staat er een interessante quiz op de website van Milieu Centraal. Ook voor kinderen is deze playlist op schooltv.nl een aanrader. 

 

Wat doet de gemeente?


Op de website van de gemeente leest u meer over het aanvragen van subsidie voor duurzame energiemaatregelen, bijvoorbeeld voor regentonnen.