Hoe ziet Wheermolen-Oost er straks uit?
EEN GEZELLIGE WIJK
We maken Wheermolen-Oost gezelliger. De nieuwe gebouwen zijn minder lang. Ze krijgen verschillende hoogtes en afwisselende vormen. Vanaf de straat of stoep zie je straks een keukenraam, voordeur of fietsenstalling. Alles wat je dagelijks nodig hebt is goed met de fiets of te voet te bereiken. Er komen verschillende plekken met bankjes of picknicktafels. Zo ontmoet je gemakkelijk andere mensen uit de buurt. Het groen en de straten zien er straks gezellig en verzorgd uit.
EEN GEZONDE WIJK
Er komen meer woningen bij in Wheermolen-Oost. Daarom zorgen we ervoor dat de ruimte tussen de gebouwen extra groen wordt. Dat maakt het fijn om buiten te zijn. En we zorgen er ook voor dat regenwater kan worden opgevangen en er genoeg schaduw is op warme dagen. Er komen verschillende plekken om te sporten of te spelen en een leuk rondje voor een blokje om. Zo krijg je vanzelf zin om te bewegen. Fietsers en voetgangers geven we meer plek op straat. We hebben speciale aandacht voor de kinderen in de wijk: er komen groene speelplekken en veilige routes naar school.
EEN GEMENGDE WIJK
In Wheermolen-Oost staan hoge flats naast eengezinswoningen en lage flats. Het verschil tussen hoog en laag is groot. Dat gaan we veranderen: de nieuwe gebouwen worden iets hoger dan de eengezinswoningen en op sommige plekken ook iets hoger dan de lage flats die er nu staan. Maar de nieuwbouw is duidelijk lager dan de hoge flats. Alleen in de buurt van het station komen nieuwe hoge gebouwen. We bouwen verschillende soorten appartementen: kleinere en grotere woningen, sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen en koopwoningen. Ook gaan de gebouwen er allemaal een beetje anders uitzien. Dat zorgt voor afwisseling. Hoe we dat doen leest u onder het kopje ‘Gebouwen’.
BUITENRUIMTE
De buitenruimte is belangrijk voor de wijk. Je doet er van alles: fietsen, sporten, elkaar ontmoeten, een ommetje lopen, parkeren, spelen of afspreken met de kinderen in het park. Maar er moet ook groen zijn voor de dieren en insecten, bomen voor schaduw, en genoeg opvang van water als het hard regent. Daarom is er nagedacht over een goede verdeling van de buitenruimte.
Van het Dwarsgouwgebied maken we een mooi stadspark met ruimte om te sporten en spelen, te tuinieren of van de natuur te genieten. De toegang tot het park herken je meteen.
De dijk wordt een natuurlijke plaats waar dieren, insecten en planten leven. Je kunt er fijn wandelen en er komen plekken om aan het water te zitten. De woningen staan niet meer met hun achterkant naar het water. Aan alle kanten van de nieuwe gebouwen komen ramen of balkons. Tussen de gebouwen komt waar mogelijk een gemeenschappelijke tuin of terras. Zo zijn er geen onveilige hoekjes meer.
De Churchilllaan wordt een stadsstraat, met naast woningen ook winkels en voorzieningen, zoals bijvoorbeeld een huisartsenpost, kinderdagverblijf of café.
Door de wijk lopen groene straten, met veel ruimte voor voetgangers en fietsers, groene speelplekjes en voortuinen. Er komt een nieuwe brug over het water naar het Leeghwaterpark.
Terrassen of tuinen bij de nieuwbouw krijgen een laag hek of lage groene haag, zo kijk je niet tegen hoge schuttingen aan. Een terras kan ook iets hoger liggen dan de straat. Dat geeft meer privacy in huis.
Bij de inrichting van straten en het groen houden we rekening met de natuur, warme dagen en hevige regenbuien. Zo komen er wateropvang, veel verschillende planten, natuurlijke oevers en bestrating die water doorlaat. Straten en parkeerplaatsen krijgen een lichte kleur. Dat is minder heet op warme dagen.
GEBOUWEN
Op plekken waar we nieuwe woningen bouwen, maken we niet één lang gebouw, maar we knippen de gebouwen juist op in kortere gebouwen. Je ziet wel dat ze bij elkaar horen doordat de gebouwen er ongeveer hetzelfde uitzien.
In één gebouw komen verschillende soorten appartementen. Zo’n gebouw krijgt een laag gedeelte en een stukje dat wat hoger is.
Ook als de gevel verspringt, ziet een gebouw er wat speelser uit. Sommige stukken liggen wat verder van de straat dan andere.
Woningen op de begane grond krijgen een eigen entree. Gezamenlijke entrees herken je meteen.
Zoals u al kon lezen komen er zoveel mogelijk voordeuren, keukenramen, geveltuinen of terrassen aan de stoep.
Alle kanten van een gebouw zien eruit alsof ze de voorkant zijn, met bijvoorbeeld ramen, balkons en voordeuren aan elke kant. Ook op de hoeken komen woningen. Blinde muren zijn verleden tijd.
Ieder appartement krijgt een eigen buitenruimte. Soms maken we galerijen extra breed, zodat je daar ook lekker buiten kunt zitten.
De uitstraling van de gebouwen past goed bij de wijk zoals die nu is. We gebruiken vooral baksteen in verschillende lichte kleuren. Op sommige plekken komt juist een groene gevel of bijvoorbeeld een gebouw van hout.
Bij de nieuwbouw denken we aan het milieu en de natuur. Op de platte daken komen zonnepanelen of groen. In de gevels komen nestkasten voor vogels of vleermuizen en er komen ook groene gevels.
WAT DOET DE GEMEENTE MET HET BEELDKWALITEITSPLAN
Alle ontwerpers die een gebouw of bijvoorbeeld parkje in Wheermolen-Oost ontwerpen, krijgen van ons het Beeldkwaliteitsplan. Hierin staan regels waar ze zich aan moeten houden. Een speciaal team van de gemeente (het kwaliteitsteam) bekijkt of het ontwerp past binnen de regels van het Beeldkwaliteitsplan. We laten het ontwerp ook zien aan de mensen die direct rond de bouwlocatie wonen. Zij kunnen zeggen wat ze ervan vinden. De gemeente kijkt ook naar de reacties van de mensen uit de buurt en wat de ontwerper hier mee doet. Een ontwerper kan alleen afwijken van de regels als zijn ontwerp nog mooier of beter is dan wat in het Beeldkwaliteitsplan staat.
De gemeente gaat pas verder met het afgeven van een bouwvergunning als het kwaliteitsteam en daarna de welstandscommissie de plannen goedkeuren.