Banner Banner

Hoe moet Wheermolen-Oost er straks uitzien?

Aangemaakt op: vrijdag, 25 Maart 2022

In Wheermolen-Oost komen nieuwe gebouwen en wordt het groen en de straten opgeknapt. Hoe moet de wijk er straks uitzien? We vroegen op de Anne Frank markt vorig jaar naar de mening van bezoekers. Ook op onze website hebben mensen gestemd en een reactie achtergelaten op ons forum. Graag koppelen we de reacties die we kregen hier terug. Met de resultaten gaan we verder met het uitwerken van het definitieve Beeldkwaliteitsplan. Hierin stellen we de regels vast waarmee architecten de gebouwen en buitenruimte gaan ontwerpen.

 

Variatie in gebouwen en veel openbaar groen

We vroegen of we we heel verschillende gebouwen moeten maken of zorgen voor eenheid? De meeste mensen kiezen voor afwisseling. Maar we in de reacties lazen we: “Gebruik van dezelfde bouwstijlen straalt rust uit.” Aan de andere kant moeten we volgens de inwoners van de wijk zorgen dat het geen eenheidsworst wordt. “Onze conclusie is dat we gebouwen moeten ontwerpen die veel van verschillen, maar wel goed bij elkaar passen.” zegt Joost de Vries, projectleider bij woningcorporatie Intermaris. 
 

Overzicht met uitslagen van de enquete

Verschillende hoogtes

Er staan nu vooral hoge flats en lage gebouwen. Daar zit weinig tussenin. Moet dat zo blijven? "Niet alleen hoge flats" is een veelgehoorde reactie op deze vraag. Maar mensen begrijpen ook dat de hoogte in bouwen de beste optie is om meer woningen toe te voegen en meer ruimte over te houden voor groen. Het roept wel vragen op over privacy: “Als er hoger wordt gebouwd, dan heb je in de eengezinswoningen meer inkijk”. Daarbij houden hoge gebouwen in het voorjaar, najaar en winter veel zon tegen. Over parkeren moeten volgens invullers van de enquête ook goed worden nagedacht.

 

Speels

“Verschillende stijlen en hoogtes maken de wijk speelser en fijner om in te wonen” lezen we in een reactie. Dat is nou precies wat wordt vastgelegd in het beeldkwaliteitsplan. Het geeft tips en richtlijnen voor de vormgeving van nieuwe gebouwen en openbare buitenruimte. “Hiermee zorgen we ervoor dat gebouwen bij elkaar passen, maar niet allemaal hetzelfde worden” aldus Maud Maartens, projectleider van de gemeente.

 

Groen

Inwoners van Wheermolen kiezen voor meer openbaar groen. “Het is zonde als mensen de eigen tuin betegelen. Dan is het beter om in de openbare ruimte meer groen te hebben”. Ook hierover maken we in het beeldkwaliteitsplan afspraken en stellen we regels op voor architecten. Het openbare groen kan door de gemeente worden bijgehouden, tuintjes moeten bewoners zelf bijhouden. “Dat wordt nog wel eens rommelig” luidt een reactie.

 

Binnenkort kunnen de inwoners van Wheermolen via een enquête verder meedenken over wat ze mooi en minder mooi vinden.