Banner Banner

"Ik zet mij ook als tolk Arabisch in bij buurtbemiddeling"

Gamila woont al zo’n 28 jaar in Purmerend, waarvan zo’n twintig jaar in een van de flats in de Wheermolen en nu een paar jaar in de laagbouw vlakbij.
Gamila poserend voor een van de kleine Frankjes

“Het is een leuke wijk, in de flat waar ik woonde was de galerij altijd netjes. De laatste tijd zijn er veel jongere mensen bij gekomen en zijn er soms wat problemen. Ik werk bij Vluchtelingwerk en zet mij vanuit die functie ook als tolk Arabisch in bij buurtbemiddeling. Zo ga ik soms met mensen van Intermaris mee op huisbezoek als er problemen zijn met een huurder.

Dan kan ik de huisregels voor hen vertalen in hun eigen taal en ook iets uitleggen over de Nederlandse cultuur. Zo benadruk ik vaak dat het belangrijk is om kennis te maken met je buren, om respect voor elkaar te hebben en om bij problemen eerst met elkaar te praten. Door met Nederlanders om te gaan leer je langzamerhand ook de taal – dat heb ik zelf ook zo ervaren. De plannen voor renovatie vind ik super: het zal een goede invloed hebben op de wijk. Ze hadden er alleen best wat eerder mee mogen beginnen, toen ik zelf nog in de flat woonde!”