Banner Banner

Denk mee over de eerste plannen van de omgeving Boeierstraat

Aangemaakt op: woensdag, 10 Juli 2024

Er komt een woontoren met maximaal 15 woonlagen in het plan. Tijdens bijeenkomsten in het Infopunt en online hebben omwonenden gereageerd op de eerste schetsen. De bewoners uit de Henri Dunantstraat hebben verschillende meningen over de twee opties. De bewoners aan de kant van de Boeierflat hebben een voorkeur voor de toren aan de kant van de Churchilllaan. De bewoners van Triton die we spraken zien de toren het liefst bij de Pluutstraat verschijnen. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om het plan met de toren langs de Churchilllaan verder uit te werken. De belangrijkste reden hiervoor is dat de eigenaar van de huisartsenpraktijk (HOED) woningen gaat bouwen boven de praktijk. Als de toren bij de Pluutstraat komt, dan staat deze te dicht bij de HOED en de nieuwe appartementen.

 

De toren aan de kant van de Churchilllaan levert minder schaduw op voor de directe omgeving dan een toren aan de kant van de Pluutstraat. En Triton staat op voldoende afstand. Daardoor hebben bewoners van deze toren geen last van schaduw. Als de woontoren tegen de groenstrook bij de Pluutstraat komt dan valt er in de namiddag en avond meer schaduw op het groen en het woongebouw dat ernaast staat.

 

De Churchilllaan is een belangrijke weg voor de wijk. Deze verbindt Wheermolen met de rest van Purmerend en daarbuiten. Een toren op de hoek van de Churchilllaan en het stationsplein versterkt dit. Samen met Triton vormt de woontoren dan 'de poort van Wheermolen'. 

 

Afbeelding 1. Overzichtstekening

Een overzichtsfoto van het eerste plan van de omgeving boeierstraat

Afbeelding 2. Detailkaart

Aan de kant van de Churchilllaan komen twee L-vormige gebouwen bij elkaar in één bouwblok. Deze gebouwen bestaan uit meerdere delen met verschillende hoogtes. Eén gebouw heeft op de hoek een woontoren van maximaal 15 bouwlagen. De andere delen hebben hoogtes van 4 tot 6 bouwlagen. Achter de huizen aan de Henri Dunantstraat komen twee rijen met in totaal 19 eengezinswoningen. Aan de kant van de Schokkerstraat komen ook twee L-vormige gebouwen bij elkaar in één bouwblok. Ook deze gebouwen bestaan uit meerdere delen van 4 tot 6 bouwlagen.  

detailkaart van het eerste plan van de ontwikkeling van omgeving boeierstraat

Afbeelding 3. Plankaart nieuwe situatie

Bewoners hebben zorgen over de inkijk vanuit de woontoren. En ook over het uitzicht vanuit de eigen woning. Maar de afstand tussen Triton en de woontoren is met 90 meter heel groot. De afstand blijft hetzelfde als in de huidige situatie. En we plaatsen de toren zo dat hij niet op dezelfde lijn ligt als de hoge toren van Triton. De afstand tussen de achtertuinen van de Henri Dunantstraat en de woontoren is ruim 80 meter. Daarnaast komt achter de huizen aan de Henri Dunantstraat een rij eengezinswoningen, verdeeld over twee blokken. Daardoor hebben bewoners van de Henri Dunantstraat minder zicht op de woongebouwen vanuit de tuin. 

De plankaart van het eerste plan omgeving boeierstraat

Afbeelding 4. Plankaart.

Rood is de oud situatie, geel is de nieuwe situatie.

De 60 bestaande eengezinswoningen slopen we waarschijnlijk in het tweede deel van 2025. Er komen 277 woningen terug. We voegen dus meer dan 200 woningen toe. Met de nieuwbouw ontstaat er een nieuwe, levendige en duurzame buurt. 

De wijziging van de nieuwe en de oude situatie van het eerste plan omgeving boeierstraat

Reactie toevoegen

CAPTCHA