Banner Banner

Alicia Schoo

Gemeente Purmerend en Intermaris werken de komende jaren aan een vernieuwd Wheermolen-Oost. We renoveren de hoge flats en bouwen nieuwe woningen. Alicia houdt zich bezig met duurzaamheid.

Alicia Schoo werkt al vijf jaar voor de gemeente Purmerend. Sinds begin vorig jaar houdt zij zich bezig met duurzaamheid in Wheermolen-Oost.  Haar missie? Samen met collega’s en de inwoners van Wheermolen zorgen voor een wijk die klaar is voor de toekomst.

 

Duurzaam bouwen en renoveren

Intermaris en de gemeente werken hard aan een duurzame wijk. Zo renoveert Intermaris alle hoge flats. De flats worden niet alleen mooier, maar ook duurzamer. Ze krijgen betere isolatie en dubbelglas. Goed voor de portemonnee en voor het milieu. De nieuwe gebouwen worden zoveel mogelijk gemaakt van duurzame materialen. Sommige krijgen een groene gevel. Op de platte daken komen zonnepanelen en groen. Aan de gevel komen nestkasten voor vogels en vleermuizen.


Nieuw rioolsysteem

In het nieuwe riool worden hemelwater en vuil water gescheiden opgevangen. Regenwater komt in de sloot terecht. Alleen het vuile water hoeft dan nog gezuiverd te worden. Dat bespaart veel energie. De straten richten we zo groen mogelijk in. Hierbij houden we rekening met de natuur, de klimaatverandering, en de wensen van de bewoners. Zo komen er wateropvang, diervriendelijke oevers, planten die goed zijn voor vogels insecten, maar ook plekken om elkaar te ontmoeten en om te bewegen.

 

We gaan voor een toekomstbestendige wijk

Alicia: “We gaan steeds op zoek naar de meest duurzame oplossing. Het is niet altijd meteen duidelijk wat de beste oplossing is. We willen graag bouwen met materialen die zo min mogelijk belastend zijn voor het milieu. Maar de nieuwe gebouwen moeten natuurlijk wel lang mee gaan. Dat betekent dat je soms toch voor andere materialen kiest. Ook bij het inrichten van de straten houden we rekening met de toekomst. Misschien hebben we op termijn minder auto’s en doen we meer met de fiets en het OV. Dan kan je de straat weer aanpassen en groen toevoegen. Dat moet dan wel makkelijk kunnen. Nu al gebruiken we planten die tegen ons klimaat kunnen en weinig onderhoud nodig hebben, én die insecten en andere dieren een thuis geven. Alles in goed overleg met de bewoners, zij moeten het ook een fijne omgeving vinden.”

 

Samen met bewoners

Ook bewoners kunnen veel doen om de wijk te verduurzamen. Op dit moment geeft de gemeente gratis bomen aan bewoners van bepaalde smalle straten. Alicia: “Bomen helpen mee tegen hitte en wateroverlast. Dat geldt ook voor elke tegel die uit een tuin gaat en vervangen wordt door groen. Het helpt ook de vogeltjes en insecten. Op die manier proberen wij mensen te laten nadenken over hun tuin. Waar we ook heel blij mee zijn, zijn de buurt(koel)kasten en minibiebs. Op deze manier wordt er minder weggegooid.”

 

Geluksgevoel vergroten

Uiteindelijk hebben alle acties één hoger doel, namelijk dat de mensen gelukkig zijn in de wijk. Maar waar de één gelukkig van wordt, daar is de ander minder blij mee. Alicia: “Daarom is het fijn dat er veel betrokkenheid is onder de inwoners. Het geluksgevoel is al best hoog in de wijk. Dat willen we graag zo houden en waar het kan nog beter maken.”