Banner Banner

Plantenbieb 'Novas's plantotheek'

Aangemaakt op: maandag, 10 Mei 2021

Nova (9 jaar) is gek op plantjes. ‘Thuis had ik al een paar plantjes staan en ik dacht: hoe leuk is het om ook andere mensen blij te maken met plantjes. Daarom wilde ik een plantenasiel beginnen.’ Samen met haar moeder Marloes, die ook erg blij wordt van planten, zijn ze in februari eerst begonnen via Instagram en Facebook. Ze konden al snel de eerste adoptieplanten en bloempotten ophalen en sinds een paar weken hebben ze een plantenbieb in de tuin.Bij de plantenbieb kun je stekjes en planten ruilen. Ook liggen er zaden in de kast en staan er altijd gratis bloempotten. Vanwege het slechte weer, is er ook veel van het aanbod te vinden op de Facebookpagina.

 

Marloes: ‘Naast dat planten heel decoratief zijn, hebben ze vele voordelen en is een plant in huis goed voor de gezondheid. Het geeft mij zelf ook veel rust om na een drukke werkdag lekker met de planten bezig te zijn.’ Marloes ziet een plant en pot als een luxe artikel. Het is niet een eerste prioriteit om een plant met pot aan te schaffen en er zijn mensen die hier helemaal niets aan kunnen uitgeven. ‘Wij willen helpen, door laagdrempelig planten (met of zonder pot) aan te bieden tegen een vrijwillige vergoeding. Zo blijft het voor iedereen betaalbaar. Deze financiële donaties steken we weer in de PlantOtheek. Zo kan er bijvoorbeeld weer nieuwe aarde gekocht worden. De ruilkast heeft inmiddels ook een beetje een sociale functie gekregen. ‘Je raakt in gesprek met mensen en het is fijn om mensen blij te zien weggaan met de nieuwe aanwinst.’

 

De ruilkast is inmiddels ook aangesloten bij de Stekjesroute. Een initiatief dat is ontstaan in Midden-Brabant en alle stekjeskasten in Nederland in kaart brengt, zodat er een leuke route gemaakt kan worden.

 

Nova’s PlantOtheek vind je aan de Roggebotstraat 28 in de Wheermolen. Wil je meer informatie? Ga naar Facebook. Meer informatie over de stekjesroute vind je ook op Facebook.

 

Nova en Marloes hopen nog veel mensen blij te kunnen maken met een groene vriend.