Banner Banner

Subsidie voor rioolvernieuwing Wheermolen-Oost

Aangemaakt op: dinsdag, 10 September 2024

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft subsidie gegeven voor klimaatadaptieve maatregelen in Wheermolen-Oost.

 

Het 65 jaar oude rioolstelsel in Wheermolen-Oost wordt vervangen door een nieuw en gescheiden rioolstelsel. De wegen worden opnieuw ingericht. Onder de wegen maakt de gemeente een waterberging. Ook komt er op verschillende plekken verharding met groen en is er ruimte gemaakt voor meer bomen in de smalle straatjes. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is erg enthousiast over het project en heeft een subsidie toegekend van € 100.000 van het Klimaat Actief Noorderkwartier (KAN).

 

Beter bestand tegen hitte en hevige regenval

Wethouder Pascal Verkroost is heel blij met de bijdrage: 'De subsidie van het hoogheemraadschap helpt ons om innovaties op het gebied van klimaatadaptatie uit te proberen. Ik verwacht zeker dat de maatregelen Wheermolen-Oost beter bestand maken tegen hitte en hevige regenval. Als dat blijkt, dan gaan we ook op andere plekken in Purmerend deze oplossingen toepassen'. 

 

Greenlabel A

Het project vernieuwing Wheermolen-Oost streeft ernaar zo duurzaam mogelijk te zijn en wil het Greenlabel A halen. Bij de inrichting van de buitenruimte houdt de gemeente daarom rekening met klimaatverandering. Er zijn oplossingen bedacht om hittestress tegen te gaan en flinke hoosbuien op te kunnen vangen.

 

Waterberging

Voor het bergen van water tijdens hevige regenval is een berging van grove stenen aangelegd onder de weg. Hierin wordt het regenwater tijdelijk opgeslagen. Het water zakt langzaam in de bodem en in het onderliggende drainageriool. Tijdens drogere periodes wordt het water weer afgegeven aan de omgeving. Dit scheelt tijdens hevige buien zo’n 5 centimeter water op straat. Dat kan een hoop wateroverlast voorkomen.

 

Groenverharding

Naast de waterberging komt op enkele  locaties in de omgeving van de Citerstraat een groenverharding met een begroeibaar oppervlak van 22 tot 40%.  In deze ruimte wordt een gras- klavermengsel ingezaaid. Dit geeft verkoeling op warme zomerdagen en zorgt ervoor dat regenwater beter de grond in kan.

 

Extra bomen

Na intensief overleg met de bewoners is ervoor gekozen om de smalle straatjes om te vormen naar een woonerf-gebied. De verhardingen worden hierdoor effectiever gebuikt. Hierdoor ontstaat ruimte om extra groenvakken te realiseren. De keuze voor een woonerf geeft ook de mogelijkheid om 17 extra bomen en extra groen toe te voegen om hittestress in deze straten te beperken.
 

subsidie HHNK