Banner Banner

Boombakken voor vleermuizen

Aangemaakt op: maandag, 08 Mei 2023

In Wheermolen-Oost leven veel vleermuizen. De gewone dwergvleermuis en de ruige dwergvleermuis zoeken hun voedsel in de straten van Wheermolen-Oost en de meervleermuis en de watervleermuis zijn te vinden bij het water aan de Churchilllaan. De vleermuis is een beschermde diersoort, omdat ze een belangrijk onderdeel zijn in de ecologie. Het zijn namelijk flinke insecteneters die ’s nachts wel 1000 insecten kunnen eten. Afhankelijk van de soort vinden ze hun voedsel in bomenlanen of boven het water.

  

‘Reizende bomenlaan’ bij grote projecten

Bij grote bouwprojecten – zoals nu de rioolvervanging in de wijk – gaat alles op de schop en moeten bomen vaak ook verplaatst worden. Een groot probleem voor de vleermuis, want daarmee zijn ze hun oriëntatie kwijt. De kans is dan groot dat ze niet meer terug komen. 
Ecoloog Barend de Boer legt uit waarom de gemeente gekozen heeft voor tijdelijke boombakken. ‘Bij de rioleringsvervanging in Wheermolen-Oost staan nu zo’n 20 boombakken. Voor vleermuizen is het belangrijk dat de laanstructuur blijft bestaan, dus de rij van bomen. De bomen die voor de werkzaamheden eruit gaan, vervangen we door een tijdelijke boombak. Zodra het kan, plaatsen we de boom weer terug op de plaats en kan de boombak opschuiven. Zo hebben we constant een reizende bomenlaan en proberen we de vliegroutes van de vleermuizen in stand te houden.’

Het is voor de tweede keer dat de gemeente op deze manier met boombakken werkt. Eerder stonden er ook boombakken in Overwhere. In de bakken staan bomen die meer insecten aantrekken.

 

Wilt u ook iets voor de vleermuis doen?

Hang dan een vleermuiskast op in uw tuin. Het beste is om de kast aan een stevige boom te hangen, liefst op een plek waar meerdere bomen zijn. Er zijn ook vleermuiskasten die u aan uw woning of schuur kunt hangen. 
 

Tijdelijke boombakken