Banner Banner

Verhalen uit de wijk

Af en toe ontvangen we leuke verhalen van bijzondere mensen uit de wijk. Dit kunnen ook verhalen zijn van niet alledaagse dingen. We zetten ze dan graag hier neer.

Waar ik vroeger woonde, leefde iedereen voor zich

Minke (op de foto met dochter Charlotte en kleindochter Kimberley) heeft goed contact met alle buren en hoopt nog lang in de wijk te kunnen blijven wonen. "Waar ik vroeger woonde, leefde iedereen voor zich. Nu woon ik in de Anne Frankflat op vijf hoog en heb ik het supergezellig. 

De buren zijn lieverds. Mijn man heeft Alzheimer en als ik even weg ben, dan houden ze hem een beetje in de gaten. Ook passen we op elkaars plantjes tijdens de vakantie. 

Afbeelding
Minke met haar dochter Charlotte en kleinkind.

Zelf ben ik erg van de bloemetjes en plantjes, dus met feestdagen zoals Pasen en Kerst breng ik altijd een bloemetje bij de buren langs. Ik ben enthousiast over de plannen om de buurt op te knappen, alleen duurt het nog erg lang voor wij aan de beurt zijn. Eerst zou de Anne Franklaan meteen na de Mercuriusweg worden aangepakt, maar nu zijn we pas over een jaar of vier aan de beurt. Dat is wel jammer. Maar ach, wat is een paar jaar – we voelen ons jong!”

We merkten meteen dat de mensen hier aardig waren

Afbeelding
Sheena

Mevrouw Beets zit in het activiteitenteam en doet veel voor de wijk. 'Twaalf jaar geleden kwamen mijn man en ik in de Anne Frankflat wonen. We merkten meteen dat de mensen hier aardig tegen elkaar waren, gewoon een beetje sociaal. 

Zelf zijn we ook altijd bereid om in te springen waar hulp nodig is, bijvoorbeeld om een oudere buurvrouw even met haar telefoon te helpen als die het niet doet. Het vertroetelen van mensen zit in mijn aard; ik zorg graag voor mensen.

Mijn man was slager en ging zich inzetten voor de jaarlijkse buurtbarbecue. Zo kwamen wij bij het activiteitenteam terecht. Ik vind het fantastisch dat de flat opgeknapt gaat worden: het houtwerk is slecht en we hebben echt dubbele ramen nodig. Vooral voor oudere bewoners is het ook veilig als we op elektra gaan koken. Hopelijk wordt er niet te lang mee gewacht.'

Marcel en Miranda en Wendy

Buren Marcel en Miranda hebben goed contact met overbuurvrouw Wendy. Ze zijn close met elkaar geworden door voorval in de straat, dat nu gelukkig is opgelost. Het fijne contact bleef. 

Wendy: ‘Als ik bijvoorbeeld gereedschap mis, kan ik altijd bij ze terecht. En ik ga ook wel eens een biertje bij ze drinken ’s avonds.’ Marcel en Miranda vinden het fijn wonen in de wijk. Miranda: ‘We wonen hier al 18 jaar. 

Afbeelding
image

Het is een oude buurt, dus goed dat het nu opgeknapt wordt. Wel vinden we het een punt dat we van het gas af moeten, dat kost veel tijd en geld.’ Wendy weet nog niet goed wat ze moet verwachten. In ieder geval vindt ze het prettig dat de straat wordt opgeknapt. ‘Dat ligt er nu echt schots en scheef bij.’

De heer van Schaik en Marcha Erdsiek 

Afbeelding
image

Meneer Van Schaik en Marcha Erdsiek wandelen graag met de honden over de dijk. Een mooie plek voor een wandeling. Meneer Van Schaik vindt de locatie waar hij woont ideaal: ‘We wonen ruim 11 jaar in de Rudolf Garrelsstraat. 

Ze zijn nu bezig om de balkons en balustrades te vernieuwen. Dat was ook wel nodig na zo’n 50 jaar. Wat ik ervan gezien heb, wordt het straks hartstikke mooi.’ Marcha woont in dezelfde flat op 8 hoog. ‘Het contact met de andere flatbewoners is goed. Als je iets nodig hebt, klop je bij elkaar aan. We wonen hier heerlijk met een mooi uitzicht, maar zijn blij met de vernieuwing.’ 

Orfeo over de opening van het infopunt

Je ziet zijn naam hier regelmatig voorbij komen: Orfeo Wartes, vlogger en oud-inwoner van Wheermolen-Oost. Zo’n 3 jaar geleden is hij vanuit Suriname in Nederland komen wonen. Om zijn familie en vrienden op de hoogte te houden van zijn leven hier – en vanuit een grote interesse in bouwkunde - is hij begonnen met vloggen over zijn wijk. 

‘Inmiddels kennen de werkmannen mij allemaal. Waar ik bij mag, film ik. Ik vind het mooi om te zien hoe de ontwikkelingen gaan.’ Hij maakte een leuke vlog over het infopunt in het Makado; een plek waar u terecht kunt met al uw vragen over de projecten. Ook vlogde hij achter de schermen bij de renovatie van de Garrelsflat.

Afbeelding
image

Paul en Jolanda

Afbeelding
image

Paul en Jolanda wonen al bijna 40 jaar in de wijk, waarvan nu 33 jaar op de 10e verdieping aan de Gouwzeestraat. Ze genieten elke dag van hun prachtige uitzicht. Paul: ‘Je kunt zo de boten binnen zien komen in het IJsselmeer. Je ziet Edam, Volendam, Monnickendam, schitterend mooi!’ In al die jaren hebben ze de wijk zien veranderen. ‘Het is verloederd. 

Maar we zijn er hard mee bezig. We zitten allebei in de bewonerscommissie en pakken samen met andere bewoners dingen aan. We kennen bijna iedereen hier in de flat.’
De flat aan de Gouwzeestraat staat voor renovatie gepland later dit jaar. ‘We zijn dolgelukkig dat onze flat blijft staan. We hopen hier zeker nog zo’n 30 jaar te wonen!’