Banner Banner

Verhalen uit de wijk

Af en toe ontvangen we leuke verhalen van bijzondere mensen uit de wijk. Dit kunnen ook verhalen zijn van niet alledaagse dingen. We zetten ze dan graag hier neer.
Alfons Hilgevoord

Alfons Hilgevoord woont al jarenlang in Wheermolen. ‘Lang geleden werkte ik voor een architectenbureau en maakte ik een maquette voor de flats in Wheermolen-West. De flats werden exact volgens de maquette gebouwd, dat was mooi om te zien. Inmiddels zijn ze wegens veroudering gesloopt. In die tijd woonden mijn vrouw en ik al in Wheermolen. Hierna hebben we in de Purmer-Zuid gewoond, maar het huis werd te groot, de tuin te veel en we konden allebei slecht trappenlopen. Nu woon ik alweer vijf jaar in een gelijkvloers appartement in Wheermolen-West. Eerst met mijn vrouw, maar die is onlangs helaas overleden. Gelukkig wonen mijn schoonzus en zwager naast mij, dat is fijn. Waar ik woon is het net een groot park. Er is ontzettend veel groen. Dat is op andere plekken nu nog wel anders. Ik hoop dat het daar net zo mooi wordt als Wheermolen-West'.

Will Nieuwenhuizen wachtte al vijftien jaar op een woning, tot ze in aanmerking kwam voor een appartement in de Rudolf Garrelsstraat. 'Inmiddels woon ik hier alweer drie jaar met veel plezier. De flat is onlangs opgeknapt en heeft een mooie entree gekregen. En vanuit mijn appartement heb ik uitzicht op de Where. Door het wandelen met mijn honden heb ik veel contact met buurtgenoten. Ook worden er soms leuke dingen georganiseerd, zo kom ik bijvoorbeeld net van de jaarlijkse rommelmarkt bij de Anne Franklaan. Vorig jaar is er een nieuw hondenuitlaatveld gemaakt. Daar kunnen mijn honden lekker rennen en zwemmen. Ik ben gek op mijn honden, dus dat ze daar lekker los kunnen lopen maakt mij heel blij.'

Bewoner Will Nieuwenhuizen

 

Er gebeuren veel mooie dingen in onze wijk om het met elkaar leuker en gezellig te maken. Bewoners die zich belangeloos inzetten voor anderen zijn onmisbaar! Zoals Boy, die al jarenlang gratis vechtsporttraining geeft aan jongeren in de wijk. 

 

De Weggeefwinkel in de Pampusstraat

 In Wheermolen-Oost zetten vrijwilligers van de Weggeefwinkel zich in voor de wijk. Ze hebben een mooi doel: zoveel mogelijk mensen die dat nodig hebben bereiken met gratis spullen. 

"Het is een prettige wijk. Ik heb goed contact met de buren"

Marijke

Marijke woont al bijna 55 jaar in de laagbouw in Wheermolen. 'Het is een prettige wijk. Er is een winkelcentrum om de hoek en je kunt hier vlakbij de trein of de bus nemen. Ik heb goed contact met de buren, vooral met de mensen die hier ook vanaf het begin al wonen. Je groet elkaar, helpt elkaar even in de tuin … Er zijn in de loop van de jaren ook veel nieuwe mensen bij gekomen en die ken je wel wat minder goed.

Toch doen we regelmatig wat met elkaar in de buurt. Ik volg de plannen voor de renovatie van de wijk met belangstelling en ben benieuwd hoe het er allemaal uit gaat zien. Jammer dat sommige huizen gesloopt worden. Ik las dat ze ook een nieuw winkelcentrum willen neerzetten, met appartementen erboven. Hopelijk denken ze er goed over na dat er winkels in komen die geen overlast geven voor de bewoners erboven.'

"Ik zet mij ook als tolk Arabisch in bij buurtbemiddeling"

Gamila woont al zo’n 28 jaar in Purmerend, waarvan zo’n twintig jaar in een van de flats in de Wheermolen en nu een paar jaar in de laagbouw vlakbij. “Het is een leuke wijk, in de flat waar ik woonde was de galerij altijd netjes. De laatste tijd zijn er veel jongere mensen bij gekomen en zijn er soms wat problemen. Ik werk bij Vluchtelingwerk en zet mij vanuit die functie ook als tolk Arabisch in bij buurtbemiddeling. Zo ga ik soms met mensen van Intermaris mee op huisbezoek als er problemen zijn met een huurder. 

Dan kan ik de huisregels voor hen vertalen in hun eigen taal en ook iets uitleggen over de Nederlandse cultuur. Zo benadruk ik vaak dat het belangrijk is om kennis te maken met je buren, om respect voor elkaar te hebben en om bij problemen eerst met elkaar te praten. Door met Nederlanders om te gaan leer je langzamerhand ook de taal – dat heb ik zelf ook zo ervaren. De plannen voor renovatie vind ik super: het zal een goede invloed hebben op de wijk. Ze hadden er alleen best wat eerder mee mogen beginnen, toen ik zelf nog in de flat woonde!”

Gamila poserend voor een van de kleine Frankjes

"Ik kon eigenlijk niet wachten tot de renovatie begon!"

Karina in het paviljoen

Karina is 56 jaar en woont dit jaar al 26 jaar in de Blauwe Gouwe. In het Paviljoen ontmoet zij onze bewonersbegeleider Joyce voor een leuk gesprek over de renovatie van de flat. "De persoonlijke huisbezoeken vanuit Intermaris en Hemubo vond ik fijn. De communicatie vooraf was ook duidelijk en helder. Het tweede huisbezoek van Hemubo, waarin de start van de renovatie werd besproken, was ik ook erg blij mee. Het werd mij toen meer duidelijk wat de werkruimte van Hemubo werd. Overdag heb ik regelmatig gebruik gemaakt van het Paviljoen. Om uit de geluidsoverlast te zijn. Ik was zeer verrast hoe het Paviljoen eruit zag!

Zelfs mijn kleinkinderen, die meekwamen op een oppasdag, vonden het geweldig in het Paviljoen. Die willen daar nu nog heen. Ook heb ik daar gezeten met mijn vriendin. Even kletsen met elkaar met een kopje thee. Een afspraak die ik had, heb ik ook ontvangen in het Paviljoen. Na 16.00 uur ging ik weer terug naar mijn woning. Mijn broer heeft twee weken gebruik gemaakt van de werkplekkenwoning. Deze woning zit in de lage flat op de Gouwzeestraat. In iedere kamer staat een bureau en er is een beveiligde internetverbinding. Bewoners kunnen hier even rustig werken of leren. Hij vond dit zeer prettig en fijn dat dit kon."

Waar ik vroeger woonde, leefde iedereen voor zich

Minke (op de foto met dochter Charlotte en kleindochter Kimberley) heeft goed contact met alle buren en hoopt nog lang in de wijk te kunnen blijven wonen. "Waar ik vroeger woonde, leefde iedereen voor zich. Nu woon ik in de Anne Frankflat op vijf hoog en heb ik het supergezellig. 

De buren zijn lieverds. Mijn man heeft Alzheimer en als ik even weg ben, dan houden ze hem een beetje in de gaten. Ook passen we op elkaars plantjes tijdens de vakantie. 

Minke met haar dochter Charlotte en kleinkind.

Zelf ben ik erg van de bloemetjes en plantjes, dus met feestdagen zoals Pasen en Kerst breng ik altijd een bloemetje bij de buren langs. Ik ben enthousiast over de plannen om de buurt op te knappen, alleen duurt het nog erg lang voor wij aan de beurt zijn. Eerst zou de Anne Franklaan meteen na de Mercuriusweg worden aangepakt, maar nu zijn we pas over een jaar of vier aan de beurt. Dat is wel jammer. Maar ach, wat is een paar jaar – we voelen ons jong!”

We merkten meteen dat de mensen hier aardig waren

Sheena

Mevrouw Beets zit in het activiteitenteam en doet veel voor de wijk. 'Twaalf jaar geleden kwamen mijn man en ik in de Anne Frankflat wonen. We merkten meteen dat de mensen hier aardig tegen elkaar waren, gewoon een beetje sociaal. 

Zelf zijn we ook altijd bereid om in te springen waar hulp nodig is, bijvoorbeeld om een oudere buurvrouw even met haar telefoon te helpen als die het niet doet. Het vertroetelen van mensen zit in mijn aard; ik zorg graag voor mensen.

Mijn man was slager en ging zich inzetten voor de jaarlijkse buurtbarbecue. Zo kwamen wij bij het activiteitenteam terecht. Ik vind het fantastisch dat de flat opgeknapt gaat worden: het houtwerk is slecht en we hebben echt dubbele ramen nodig. Vooral voor oudere bewoners is het ook veilig als we op elektra gaan koken. Hopelijk wordt er niet te lang mee gewacht.'

Marcel en Miranda en Wendy

Buren Marcel en Miranda hebben goed contact met overbuurvrouw Wendy. Ze zijn close met elkaar geworden door voorval in de straat, dat nu gelukkig is opgelost. Het fijne contact bleef. 

Wendy: ‘Als ik bijvoorbeeld gereedschap mis, kan ik altijd bij ze terecht. En ik ga ook wel eens een biertje bij ze drinken ’s avonds.’ Marcel en Miranda vinden het fijn wonen in de wijk. Miranda: ‘We wonen hier al 18 jaar. 

image

Het is een oude buurt, dus goed dat het nu opgeknapt wordt. Wel vinden we het een punt dat we van het gas af moeten, dat kost veel tijd en geld.’ Wendy weet nog niet goed wat ze moet verwachten. In ieder geval vindt ze het prettig dat de straat wordt opgeknapt. ‘Dat ligt er nu echt schots en scheef bij.’

De heer van Schaik en Marcha Erdsiek 

image

Meneer Van Schaik en Marcha Erdsiek wandelen graag met de honden over de dijk. Een mooie plek voor een wandeling. Meneer Van Schaik vindt de locatie waar hij woont ideaal: ‘We wonen ruim 11 jaar in de Rudolf Garrelsstraat. 

Ze zijn nu bezig om de balkons en balustrades te vernieuwen. Dat was ook wel nodig na zo’n 50 jaar. Wat ik ervan gezien heb, wordt het straks hartstikke mooi.’ Marcha woont in dezelfde flat op 8 hoog. ‘Het contact met de andere flatbewoners is goed. Als je iets nodig hebt, klop je bij elkaar aan. We wonen hier heerlijk met een mooi uitzicht, maar zijn blij met de vernieuwing.’ 

Orfeo over de opening van het infopunt

Je ziet zijn naam hier regelmatig voorbij komen: Orfeo Wartes, vlogger en oud-inwoner van Wheermolen-Oost. Zo’n 3 jaar geleden is hij vanuit Suriname in Nederland komen wonen. Om zijn familie en vrienden op de hoogte te houden van zijn leven hier – en vanuit een grote interesse in bouwkunde - is hij begonnen met vloggen over zijn wijk. 

‘Inmiddels kennen de werkmannen mij allemaal. Waar ik bij mag, film ik. Ik vind het mooi om te zien hoe de ontwikkelingen gaan.’ Hij maakte een leuke vlog over het infopunt in het Makado; een plek waar u terecht kunt met al uw vragen over de projecten. Ook vlogde hij achter de schermen bij de renovatie van de Garrelsflat.

image

Paul en Jolanda

image

Paul en Jolanda wonen al bijna 40 jaar in de wijk, waarvan nu 33 jaar op de 10e verdieping aan de Gouwzeestraat. Ze genieten elke dag van hun prachtige uitzicht. Paul: ‘Je kunt zo de boten binnen zien komen in het IJsselmeer. Je ziet Edam, Volendam, Monnickendam, schitterend mooi!’ In al die jaren hebben ze de wijk zien veranderen. ‘Het is verloederd. 

Maar we zijn er hard mee bezig. We zitten allebei in de bewonerscommissie en pakken samen met andere bewoners dingen aan. We kennen bijna iedereen hier in de flat.’
De flat aan de Gouwzeestraat staat voor renovatie gepland later dit jaar. ‘We zijn dolgelukkig dat onze flat blijft staan. We hopen hier zeker nog zo’n 30 jaar te wonen!’